Κατά τη διάρκεια των ετών, έχουμε συγγράψει διάφορους οδηγούς για τους πελάτες μας, που πιστεύουμε ότι θα τους φανούν χρήσιμοι. Από το διπλανό μενού, μπορείτε να διαβάσετε τους εξής οδηγούς:
Σύντομο ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι θα συζητήσουμε στην πρώτη μας συνάντηση
Το σύντομο ερωτηματολόγιο που έχουμε συντάξει, πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι θα συζητήσουμε στην πρώτη μας συνάντηση. Περιέχει κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις που θα σας κάνουμε, και θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καλύτερα κάποιες παραμέτρους που ίσως δεν είχατε σκεφτεί – για παράδειγμα, αν έχετε δει κάποιους ιστοχώρους – ανταγωνιστών ή όχι – που να σας έχουν κάνει εντύπωση.
Μπορείτε να διαβάσετε το ερωτηματολόγιο κάνοντας ‘κλικ’ εδώ.
Οδηγός περιεχομένου που θα σας βοηθήσει να συντάξετε το περιεχόμενο του νέου σας ιστοχώρου,
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι πολλοί πελάτες που φτιάχνουν την ιστοσελίδα τους βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να συντάξουν το κείμενο που θα περιληφθεί σε αυτήν. Για να τους βοηθήσουμε, συντάξαμε έναν οδηγό ανάπτυξης περιεχομένου ιστοσελίδων, τον οποίο προσφέρουμε δωρεάν στους πελάτες μας. Ο Οδηγός αυτός περιγράφει μερικές συνηθισμένες σελίδες και το περιεχόμενό τους, μαζί με εύχρηστες οδηγίες και ιδέες για το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας.
Για να διαβάσετε ή και να αποθηκεύσετε τοπικά τον Οδηγό, κάντε ‘κλικ’ εδώ (αρχείο PDF, 366 ΚΒ).
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη σχεδίαση του ιστοχώρου σας;
Μία επιτυχημένη ηλεκτρονική παρουσίαση πρέπει να είναι:
- Γρήγορη: Χάρη στη βελτιστοποίηση που κάνουμε στα αρχεία μας, οι σελίδες μας είναι έως και 30 φορές μικρότερες από αυτές των ανταγωνιστών μας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη του χρήστη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρήστης περιμένει μία σελίδα να εμφανιστεί μέχρι 7 δευτερόλεπτα – εάν δεν εμφανιστεί τίποτε μέσα σε αυτό το διάστημα, πηγαίνει σε άλλη σελίδα, ίσως του ανταγωνιστή σας.
- Εύχρηστη: Η πλοήγηση είναι ένας τομέας που χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, τις οποίες και διαθέτουμε χάρη στη μεγάλη εμπειρία μας – αυτό, άλλωστε, διδάσκαμε για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Napier. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο λάθος είναι να εξαφανίζεται το μενού από κάποιες σελίδες, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην μπορεί να περάσει στην επόμενη σελίδα γρήγορα και εύκολα.
- Επίκαιρη: Οι σελίδες πρέπει να είναι ενημερωμένες, γιατί έτσι ο χρήστης τείνει να επισκέπτεται πιο συχνά μία ιστοσελίδα. Επίσης, οι πληροφορίες πρέπει να είναι ακριβείς, αλλιώς οι χρήστες τείνουν να απορρίπτουν ολόκληρη την ιστοσελίδα, όσο καλοσχεδιασμένη και να είναι αυτή.
- Καλοσχεδιασμένη: Τα γραφικά πρέπει να είναι ξεκάθαρα και ενδιαφέροντα, με σωστή ισορροπία μεταξύ αισθητικής και πρακτικότητας.
- Καλά δομημένη: Ο χρήστης πρέπει να βρίσκει γρήγορα και εύκολα την πληροφορία που αναζητά.
Πώς να επιλέξετε το σωστό web developer για τις ανάγκες σας
Ο επαγγελματίας web developer στον οποίο θα εμπιστευθείτε την παρουσίασή σας, πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμά του.
- Είναι συνεπής στην κοστολόγηση.
- Γνωρίζει καλά το αντικείμενό του, και έχει πολυετή πείρα σε αυτό (εκτός από την επαγγελματική μας εμπειρία, διδάσκαμε μεταπτυχιακούς φοιτητές στη σχεδίαση ηλεκτρονικών παρουσιάσεων, στο Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου).
- Γνωρίζει να εξισορροπεί την όμορφη σχεδίαση με τις πρακτικές ανάγκες της παρουσίασης.
- Βελτιστοποιεί τον κώδικα για λόγους συμβατότητας και ταχύτητας download.
- Αναπτύσσει για κάθε πελάτη καινούριο σχέδιο, και δε χρησιμοποιεί το ίδιο σχέδιο επανειλημμένα.
- Ενημερώνει τον πελάτη για τις πραγματικές του ανάγκες, και όχι για την τελευταία τεχνολογία της αγοράς, η οποία συνήθως είναι σημαντικά ακριβότερη.
- Βοηθάει τον πελάτη να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του Internet και των multimedia, ώστε να παρουσιάσει τις πληροφορίες του με τρόπο εύληπτο και ξεκάθαρο.
- Γνωρίζει πώς να κάνει μία παρουσίαση εύκολη στην πλοήγηση.
- Ξεκαθαρίζει τη δομή μίας βάσης δεδομένων για καλύτερη χρήση από τον πελάτη.
- Ενημερώνει τον πελάτη εκ των προτέρων για όλα τα κόστη, και δεν εμφανίζει κρυφά κόστη εκ των υστέρων.
- Υποστηρίζει τον πελάτη και μετά το τέλος της συνεργασίας, και ενδιαφέρεται για την επιτυχία της ιστοσελίδας που σχεδίασε.
Οδηγός που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός ιστοχώρου
Η απόφαση για την ανάπτυξη μίας ιστοσελίδας δεν μπορεί να λαμβάνεται επιπόλαια. Για τη μεγιστοποίηση των οφέλων της ιστοσελίδας, πρέπει να έχει προηγηθεί μία ρεαλιστική ανάλυση των αναγκών της εταιρείας, των κερδών που προσμένει από την ιστοσελίδα, και των αλλαγών που ίσως φέρει η χρήση του νέου αυτού μέσου στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Για παράδειγμα, είναι άχρηστο να υπάρχει μία φόρμα επικοινωνίας σε μία ιστοσελίδα, αν δεν έχει ορισθεί από την εταιρία συγκεκριμένος υπάλληλος που να διαβάζει καθημερινά τα εισερχόμενα μηνύματα.
Για την ευκολότερη κατανόηση όλων αυτών των παραμέτρων, έχουμε συντάξει έναν οδηγό σχεδίασης ιστοσελίδων, τον οποίο προσφέρουμε δωρεάν στους πελάτες μας. Για να τον διαβάσετε, κάντε ‘κλικ’ εδώ (αρχείο PDF).
Οδηγός με πληροφορίες για την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 78% των Ελλήνων χρηστών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο Διαδίκτυο, ενώ το 84% προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο. Ακολουθούν οκτώ απλές συμβουλές για την αποφυγή κινδύνων κατά τη χρήση του διαδικτύου για αγορές:
- Ενημερώνετε συχνά το λογισμικό του υπολογιστή σας: Είναι καλό να χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση του φυλλομετρητή (browser) που προτιμάτε, και να έχετε ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και του λογισμικού σας.
- Προστατέψτε τον υπολογιστή σας: Είναι καλό να έχετε εγκατεστημένο λογισμικό firewall, antivirus, antispam και antispyware, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι το χρειάζεστε. ‘Αλλωστε υπάρχουν δωρεάν αποτελεσματικά προγράμματα προστασίας, όπως το Avast, AVG κ.λπ.
- Μην εμπιστεύεστε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία: Όταν λάβετε μία προσφορά σε ένα ανεπιθύμητο ηλεκτρονικό μήνυμα (spam), το καλύτερο είναι να την αγνοήσετε και να διαγράψετε το μήνυμα, όσο δελεαστική και να είναι η προσφορά.
- Αμυνθείτε από τις απόπειρες υποκλοπής στοιχείων (phishing) και τo κακόβουλo λογισμικό: Σε περίπτωση που επιλέξετε να αγνοήσετε την παραπάνω συμβουλή και αποφασίσετε να ακολουθήσετε ένα σύνδεσμο (link) προς έναν ιστοχώρο, βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση προορισμού (URL) που εμφανίζεται κάτω-αριστερά όταν περνάτε τον κέρσορα επάνω από το σύνδεσμο ταυτίζεται με την αναγραφόμενη στο μήνυμα διεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση, μην ακολουθήσετε το σύνδεσμο!
- Eντοπίστε παραπλανητικές διευθύνσεις στον Ιστό: Πολλοί φυλλομετρητές ελέγχουν τις διευθύνσεις που εισάγει ο χρήστης και σας ειδοποιούν αν είναι παραπλανητικές. Για παράδειγμα, Ο MS Internet Explorer 8 χρωματίζει τις διευθύνσεις αυτές με μαύρο χρώμα.
- Φροντίστε ώστε η περιήγησή σας στο Διαδίκτυο να είναι ιδιωτική υπόθεση: Καλό είναι να προσέχετε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή για να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή να πραγματοποιήσετε μια διαδικτυακή αγορά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ιδιωτικής πλοήγησης, η οποία εμποδίζει την αποθήκευση δεδομένων πλοήγησης στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, ο Internet Explorer διαθέτει τη λειτουργία InPrivate Browsing.
- Bεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση: Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης κατά την επεξεργασία στοιχείων πιστωτικών καρτών, αναζητήστε τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ένα “s” μετά το http στη διεύθυνση ιστού – η διεύθυνση θα πρέπει να ξεκινάει με “https://” αντί για “http://”
- Το εικονίδιο ενός κλειστού λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
- Ο Internet Explorer 8 χρωματίζει πράσινη τη γραμμή διευθύνσεων για να υποδηλώσει μια αξιόπιστη ιστοσελίδα.
- Μην απαντάτε σε αιτήματα ενημέρωσης των στοιχείων σας: Καμμία νόμιμη επιχείρηση δεν αποστέλλει μηνύματα ζητώντας κωδικούς πρόσβασης ή άλλα προσωπικά δεδομένα των πελατών σας (phishing).
Οδηγός με συνηθισμένα λάθη που συναντάμε καθημερινά στο διαδίκτυο
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι αναπτύσσουν μία ιστοσελίδα – πελάτες και developer; Πώς μπορούν να αποφευχθούν; Τι περιεχόμενο πρέπει να έχει μία ιστοσελίδα για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον πρωταρχικο της στόχο, που δεν είναι άλλος από την προώθηση της εταιρίας ή του οργανισμού, και την αύξηση των πωλήσεων;
Για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων, μεταξύ άλλων, έχουμε συντάξει έναν οδηγό σχεδίασης ιστοσελίδων, τον οποίο προσφέρουμε δωρεάν στους πελάτες μας. Για να τον διαβάσετε, κάντε ‘κλικ’ εδώ (αρχείο PDF).
Οδηγός φωτογραφίας που θα σας βοηθήσει να βγάλετε μόνοι σας τις φωτογραφίες του ιστοχώρου
Όταν ο ιστοχώρος photogramma ξεκίνησε τη λειτουργία του, ετοιμάσαμε ένα χρήσιμο οδηγό με τίτλο “5 βήματα για να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες”, για διάθεση από τον ιστοχώρο. Μπορείτε να τον διαβάσετε κάνοντας ‘κλικ’ εδώ.
Εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης του περιβάλλοντος διαχείρισης περιεχομένου COMET που έχουμε αναπτύξει
Το COMET είναι το περιβάλλον διαχείρισης περιεχομένου που έχουμε αναπτύξει. Κάντε ‘κλικ’ στο σύνδεσμο για να διαβάσετε τον Οδηγό με τις οδηγίες χρήσης (αρχείο PDF).